Strijd veroorzaakt afstand en negatieve gevoelens in plaats van verbinding en vertrouwen. Afstand en negatieve gevoelens veroorzaken weerstand en opstandigheid of gehoorzaamheid uit angst. Verbinding en vertrouwen zorgen voor een veilige omgeving. Je hebt alleen positieve invloed in een sfeer van verbinding en vertrouwen waar geen angst is voor schuld, schaamte of pijn.

6 Tips om Strijd te Voorkomen

Het beste is om je als volwassene terug te trekken uit de strijd zonder te willen winnen of toe te geven. Zorg liever voor een win/win-situatie. HOE?

  1. Besluit wat je gaat doen. Ik lees een verhaal nadat je tanden zijn gepoetst. Ik kook alleen in een opgeruimde keuken. Ik ga pas rijden als de veiligheidsriemen om zijn. Als jullie ruzie maken in de auto, zet ik de auto aan  de kant van de weg.
  1. Pak door. WEES VRIENDELIJK EN VASTBERADEN TEGELIJK. Ga naar de kant van de weg zonder een woord te zeggen. Kinderen leren meer van een vriendelijk en vastberaden houding en actie, dan van woorden.
  1. Positieve Time Out. Maak samen met je kind een fijne (niet bestraffende) time out-plek.
  1. Bij jonge kinderen: toezicht houden en afleiden. Straf vermindert de ontwikkeling van de hersenen. Kinderen worden vaak gestraft voor gedrag dat eigenlijk bij hun ontwikkeling hoort.
  1. Maak samen met je kind een routinekaart. Betrek kinderen bij het ontwikkelen van routines (ochtend, klusjes, bedtijd). De routinekaart is nu de baas.
  1. Stel ‘wat’ en ‘hoe’-vragen. Hoe kunnen we gaan eten als de tafel niet is gedekt? Wat staat er nu op je routinekaart? Wat was onze afspraak over wat er gebeurt met speelgoed dat niet is opgeruimd? Wat is er gebeurd? Hoe voel je je over wat er is gebeurd? Welke ideeën heb je om het probleem op te lossen? (Dit helpt niet op het moment van het conflict, en het werkt ook niet tenzij je oprecht nieuwsgierig bent naar het antwoord van je kind.)

Als je deze tips toepast leren kinderen tegelijkertijd ‘vaardigheden voor het leven’ zoals zelfdiscipline, verantwoordelijkheid, samenwerking en probleemoplossende vaardigheden.

Voor meer oplossingen en meer informatie over deze tips zie Opvoeden met Positive Discipline en de Positive Discipline Toolcards.

6 Tips voor het Voorkomen van Machtsstrijd
FacebookpinterestlinkedinmailFacebookpinterestlinkedinmail
Getagd op: