De Positive Disicpline-tool van deze week is, (net als de meeste tools) voor zowel kinderen als volwassenen. Iedereen complimentjeskan wel wat oefening gebruiken als het gaat om het geven en ontvangen van complimenten. Gebruik deze week eens om te oefenen en breng meer vrede in huis en op school

Complimenten en waardering brengen ons dichter bij elkaar. Manieren vinden om je kinderen complimenten te geven is een heel waardevolle opvoedtip. We zijn zo vaak gericht op wat er fout gaat. Deze week richten we ons op wat onze kinderen goed hebben gedaan en het geven van een passend complimentje. “Ik vind het zo fijn hoe snel je bent aangekleed en klaar voor school.” “Ik zag hoe aardig je voor Anna zorgde toen ze zich verdrietig voelde. Ik wed dat ze zich daarna beter voelde.” “Dank je wel dat je de tafel hebt gedekt.” Je zult verbaasd staan hoe zoiets de sfeer in huis kan veranderen.

Ook voor kinderen is het belangrijk om complimentjes te leren geven. Broers en zussen hebben geen moeite met ruzie maken en kibbelen, maar om iets aardigs te zien…. Misschien is het allemaal een kwestie van oefenen. Het geven en ontvangen van complimenten moet je leren en oefenen. Gezinsoverleg (een Positive Discipline-tool) biedt daarvoor de gelegenheid.

Begin ieder gezinsoverleg met het geven van complimenten, iedereen aan allemaal. Dit kan in het begin wat lastig zijn als kinderen meer gewend zijn om elkaar uit te schelden. Als dit het geval is, neem dan tijd om samen te letten op dingen waar je elkaar complimenten over kunt geven. Ouders kunnen het voordoen door met het geven van complimenten te beginnen. Als je ziet wanneer er iets leuks gebeurt tussen de kinderen, kan je ze er aan herinneren het te onthouden voor het complimentenrondje. Je zou zelfs kunnen voorstellen dat ze het op de agenda zetten van het gezinsoverleg zodat ze het zich herinneren, en hun broer of zus geniet dubbel door het te zien staan op de agenda en te horen op het gezinsoverleg.

“Ik vond het zo naar als ik hoorde dat mijn kinderen gemeen tegen elkaar deden. Dus ik was blij dat dat minder werd toen we regelmatig gezinsoverleg hielden en begonnen met het geven van complimenten. Maar in de zomer hadden we het zo druk dat ik mijn eigen advies, om niets tussen het gezinsoverleg te laten komen, niet opvolgde. Gekibbel en geruzie namen enorm toe.  De kinderen gingen elkaar meer beledigen. Uiteindelijk vroeg ik ze voor een gezinsoverleg. De kinderen waren zo gemeen tegen elkaar geweest dat ik dacht dat ze moeite zouden hebben met het geven van complimenten. Gelukkig kwam hun jarenlange ervaring terug en ze gaven elkaar hele mooie complimenten. Nu we het gezinsoverleg weer regelmatig houden, zijn de beledigingen aanzienlijk verminderd, net als het schelden en geruzie.

 

 

 

Complimentjes en uiten van waardering
FacebookpinterestlinkedinmailFacebookpinterestlinkedinmail