Hoe vind jij het als je kind lastig gedrag vertoont?

Hier is het koud en nat en grijs buiten, hoop dat bij jou de zon schijnt.
Merk wel dat mijn humeur er niet veel beter van wordt en ik heb zoveel te doen en helemaal geen zin, herken je dat?

Het is wel grappig want ik krijg vaak de vraag van ouders of leerkrachten: “Wat moet ik doen als mijn kind dreint, dramt, zeurt, zich op de grond gooit, niets wil doen…” Nou in zo’n bui ben ik een beetje. En voordat je heel veel medelijden krijgt met mijn gezinsleden, ik ga dat niet doen hoor, maar misschien helpt het als ik erover schrijf 😉

Dit gedrag, dat drammen, zeuren (zagen wordt in Vlaanderen ook wel gezegd), dreinen, niets willen… daar hebben we last van. En wat doen de meeste volwassenen als ze last hebben van iets dat een kind doet, wat doen ze dan?
Dan gaan ze proberen het gedrag weg te werken, weg te poetsen, dan gaan ze het kind eraan herinneren wat er moet gebeuren, dan proberen ze het te overreden, ze zeggen dat het niet zo erg is, ‘kom op, niet huilen’, ‘het is genoeg zo’, of ze gaan ruziemaken, of raken helemaal teleurgesteld en denken ‘Hoe kan je me dit aandoen’, kortom ze proberen het gedrag van het kind onder controle te krijgen.
Helpt dit? Helpt het als een kind aan het zeuren is of geen zin heeft om dan te zeggen dat het gewoon moet gebeuren, dat het moet stoppen met moeilijk doen, met huilen etc.
Het helpt niet echt hè? Wij voelen ons misschien wel even beter omdat je wat hebt kunnen ‘doen’. Maar het helpt niet, of misschien helpt het eventjes, het kind stopt even maar een volgende keer gebeurt hetzelfde.

Ik zal je een geheim vertellen, kinderen zijn net als volwassenen, zij hebben gevoelens en als die gevoelens hen in de weg zitten dan helpt het niet om het gedrag te willen veranderen door die gevoelens ‘weg’ te poetsen, te negeren of te zeggen dat die er niet mogen zijn.

Verplaats je in het kind en bedenk wat jou op zo’n moment zou helpen.

Als ik me nu bedenk dat mijn partner zou komen zeggen “Kom op Neda, je hebt nu wel genoeg gechagrijnd, ga aan het werk!” Dan denk ik niet: “Ja, je hebt helemaal gelijk, ik zal snel weer aan het werk gaan.” Waarschijnlijk denk ik eerder: “Nou heb ik helemaal geen zin meer.” Of: “Jij hebt makkelijk praten” Of: “Jij snapt het helemaal niet, ik heb geen zin, en …”.
Zoiets.
Nou is mijn partner gelukkig heel wijs en als ik in zo’n bui ben weet hij dat het niet helpt om dat soort dingen te zeggen.
Wat helpt wel?
Het helpt mij om mij begrepen te voelen bijvoorbeeld.
Wat helpt het kind wel?
Het helpt om het kind op te merken, aandacht te geven, erken dat je het kind niet kunt dwingen, neem de gevoelens die er spelen serieus, toets die en vraag wat je zou kunnen doen om te helpen. Soms is het ook gewoon genoeg om er even te zijn, om een knuffel te bieden, om er even rustig naast te gaan zitten. Mee te voelen, en te bevestigen dat het heel normaal is om je soms zo rot te voelen. Te vertellen dat jij dat ook wel eens ervaart.

Erken de gevoelens.

En als er dan een diepe zucht komt en het gevoel ebt wat weg bij het kind, dan kun je samen naar oplossingen zoeken.

Je kind leert op deze manier hoe hij met de ups en downs van het leven om kan gaan. Dat het niet het einde van de wereld is als hij eens verdrietig of overstuur is. Dat je daar geen straf voor krijgt en dat de volwassenen in je omgeving niet boos worden.

Trouwens, voordat je zegt dat je geen tijd hebt om het zo aan te pakken, bedenk je dan eens hoe lang het duurt voordat je kind doet wat je zegt als je zijn gedrag onder controle probeert te krijgen, hoelang de machtsstrijd of de boze woorden die volgen duren, hoeveel tijd je kwijt bent om het dan weer goed te maken nadat je zelf weer gekalmeerd bent – en hoeveel sneller het gaat als je er de tijd voor neemt om er te zijn en de gevoelens te erkennen en vandaar uit samen naar oplossingen te zoeken.
Bovendien wordt de sfeer er een stuk leuker van 😉

Onthoud dat het niet onze taak is om onze kinderen gelukkig te ‘maken’. Maar het is wel onze taak om er voor ze te zijn, om steun te bieden en om te helpen als ze dat nodig hebben. 
Met jouw hulp groeit jouw kind op tot een evenwichtig en sterk persoon, dat kan meevoelen met anderen, dat verantwoordelijkheidsgevoel heeft, dat goed voor zichzelf kan zorgen. En alle andere dingen die jij belangrijk vind voor je kind.

Tijdens de online cursussen die ik geef komen we telkens op het thema terug van wat je wilt voor je kinderen, hoe je wilt dat ze worden en hoe je dat voor elkaar krijgt. Andere thema’s zijn ‘geen straffen en belonen meer, maar wat dan wel?’, gedrag – overtuigingen en verkeerde doelen, corrigeren en gevolgen van gedrag – richten op oplossingen, bekrachtigen en fouten maken, bemoedigen en veel meer. Een cursus is een serie van 6 bijeenkomsten van elk 2 uur. In de week die ertussen zit oefen je elke keer met het materiaal en zo leer je je deze fijne methode eigen maken. Hier vind je alle informatie over de cursus en daar kun je je ook inschrijven voor een komende cursus.

Dreinen, drammen, zeuren, op de grond gooien…
FacebookpinterestlinkedinmailFacebookpinterestlinkedinmail
Getagd op: