gezinsoverlegIk vind het moeilijk om een favoriete Positive Discipline Tool te kiezen, maar gezinsoverleg staat bij mij boven aan. Kinderen leren zo veel tijdens het gezinsoverleg, zoals luisteren, het respecteren van verschillen, complimenten en waardering uiten, problemen oplossen, ervaren dat fouten een geweldige mogelijkheid bieden om van te leren en concentreren op oplossingen. En de lijst is veel langer, maar zo krijg je een indruk. Gezinsoverleg zorgt ook voor een goede gezinstraditie en voor veel herinneringen.

door Jane Nelsen

Een van mijn favoriete verhalen gaan over een tijd dat mijn tieners begonnen te klagen over gezinsoverleg. Ze zeiden dat het stom was en zielig. Ik toonde begrip en stelde voor dat we het gezinsoverleg korter konden houden, maar dat het wel belangrijk voor me was.

In die tijd was mijn dochter Mary 17 jaar en logeerde bij een vriendin. Toen ze de volgende dag thuis kwam zei ze: “Nou, bij dat gezin doen ze zo moeilijk! Ze zouden ook gezinsoverleg moeten houden!”

 

Waarom is gezinsoverleg zo moeilijk?

Als gezinsoverleg zo belangrijk is, waarom nemen zo weinig gezinnen er dan de tijd voor? En als ze het wel doen, waarom ervaren ze dan zo veel problemen ermee?

Een ouder schreef over haar frustraties. Ze zei dat de hobby van haar achtjarige zoon was om de hele tijd tijdens het gezinsoverleg boeren te laten, en dat haar vijfjarige telkens door het lint ging als iemand een voorstel deed waar ze het niet mee eens was.

Misschien is een deel van het probleem dat ouders niet genoeg tijd nemen om te oefenen. Ze denken dat hun kinderen alle vaardigheden hebben om gezinsoverleg te houden. Als je daarover nadenkt, is het net als van kinderen verwachten dat ze als ze beginnen met praten dezelfde woordenschat hebben als een middelbare scholier.

Kinderen onder de vier hebben misschien qua ontwikkeling nog niet de nodige skills voor een gezinsoverleg.  Als ze tijdens het overleg telkens iedereen in de rede vallen (in plaats van rustig te spelen), wacht dan totdat ze slapen en houdt het overleg met de oudere kinderen. De eerste paar keer zouden ongeveer 5 minuten moeten duren.

In een cursus Positive Discipline leer je meer over hoe je een gezinsoverleg kunt houden.

 

Gezinsoverleg
FacebookpinterestlinkedinmailFacebookpinterestlinkedinmail