Cartoon Barbara Smaller
Cartoon door Barbara Smaller

“O help,het lijkt wel of er hier een bom is ontploft.”

De twee meest gehoorde klachten van ouders gaan over huiswerk en opruimen. Niet opruimen komt op elke leeftijd van kinderen voor. En eigenlijk ook stiekem ook wel eens bij ons als ‘volwassenen’, maar van onszelf tolereren we het iets beter 🙂

Het is een veelvoorkomend probleem en het vormt een goed onderwerp van ruzies, discussies en machtsvertoon van beide kanten.
Vaak delen kinderen hun speelplek ook nog eens met broertjes en zusjes waardoor er nog veel meer discussies ontstaan, van wie het speelgoed is, wie het moet opruimen etc.

Natuurlijk ligt het eraan wat jij als ouder belangrijk vindt. Wil je graag dat het huis en alle kamers altijd piekfijn in orde zijn of is het al mooi als dat 1x in de week zo is zodat je er doorheen kunt met een stofzuiger. Mogen jouw kinderen zelf weten hoe ze hun kamer opruimen en schoonhouden of vind je het belangrijk dat het opgeruimd is voordat iedereen gaat slapen.

Je kinderen helpen hun kamers goed georganiseerd en schoon te houden kan de moeite waard zijn omdat kinderen waardevolle vaardigheden leren door dit proces, vaardigheden waar ze hun hele leven wat aan hebben.
Om hierin te slagen zul je tijd moeten investeren om te oefenen met je kind en het in de gaten blijven houden.

TIPS:

  1. Als je kind nog jong is is het belangrijk om samen schoon te maken en op te ruimen, zodat het niet overweldigd raakt. Je zou in de kamer kunnen gaan zitten, iets oppakken en vragen: “Waar zou dit heen moeten? Kun jij me dat laten zien?” Wacht totdat het kind het speeltje heeft opgeruimd en pak dan pas het volgende om dan weer te vragen totdat alles is opgeruimd. Doe dit ten minste 1x per week samen met je kind.
  2. Vaak verzamelen peuters (en kleuters) heel veel kleine spulletjes, stukjes papier, steentjes, touwtjes en allerlei schatten. Het is okay om die op te ruimen en weg te doen als je kind er niet is. Maar als ze ertegen protesteert laat haar dan helpen om de items uit te zoeken. Meestal missen heel jonge kinderen de prulletjes niet en beginnen vrolijk weer opnieuw te verzamelen. Maar wanneer ze oud genoeg zijn om het te merken en erom te geven wees dan respectvol met hun schatten en laat het hen zelf regelen.
  3. Jij kunt onderdeel van het probleem zijn als je te veel speelgoed voor je kind koopt 🙂 Dat is makkelijk te corrigeren.Je kunt bijvoorbeeld vragen of er speelgoed is wat jullie een poosje willen wegzetten, op een hogere plank bijvoorbeeld en later weer naar omlaag halen. Of je kunt samen uitzoeken wat er naar andere kinderen mag die weinig speelgoed hebben.
  4. Koop je kind niet om en geef ook geen beloning voor het doen van dingen die moeten gebeuren. Het zorgen voor hun speelgoed en hun kamer is hun eigen taak om het gezin te helpen en ze hoeven er niets voor te ontvangen. Verbind er dus geen privileges aan maar – zeker net zo belangrijk – dreig ook niet om het bezit van je kind weg gooien als ze er niet voor zorgen.
  5. Sommige ouders kiezen ervoor om de troep in de kinderkamers te negeren. Ze laten hun kinderen vrij in hoe ze hun eigen kamer willen hebben, maar helpen hen wel om de gemeenschappelijke ruimtes op orde te houden.
  6. Een andere mogelijkheid is om je kind de keuze te geven. “Hou je zelf je kamer opgeruimd of wil je dat ik dat doe? Als ik dat doe, kan ik dingen wegdoen waarvan ik denk dat ze geen waarde hebben.” Of je bied ze een andere, voor jullie passende keuze. Let erop dat de toon van je stem zal bepalen of de keuze respectvol zal worden opgevat en behandeld of als een soort uitnodiging tot een pittige discussie. Wees altijd respectvol naar je kind, je probeert een probleem op te lossen en hem of haar vaardigheden te leren, je wilt geen straf uitdelen!
  7. Als kinderen hun kamer delen met broertjes en zusjes vraag je bij discussies of zij het onderling willen oplossen of het op het gezinsoverleg in willen brengen.

VOORUITZIEN en problemen voorkomen – SUGGESTIES:

  • Laat je kinderen helpen met hoe hun kamer eruit komt te zien, Kinderen hebben vaak een uitgesproken smaak voor kleuren en inrichting. Het is belangrijk dat je je realiseert dat het hun kamer is en niet de jouwe. Zorg ervoor dat ze genoeg opbergmogelijkheden hebben zoals manden, laatjes, dozen en planken voor hun speelgoed en bezittingen.
  • Voor kinderen tussen de 2 en 10 jaar werkt het goed om te zeggen: “Zo zou je kamer eruit moeten zien. Je kunt spelen met je spullen en dingen verplaatsen en van alles doen, maar als je klaar bent zet je het weer zo terug.” Veel kinderen leggen zich hier makkelijk bij neer zolang je het zonder emoties hebt gebracht tenminste. Als jouw kind meer inspraak wil gebruik dan de andere suggesties.
  • Maak tijdens een gezinsoverleg een routine met je kind voor het opruimen van kamers. Met schoolgaande kinderen kun je bijvoorbeeld afspreken dat de kamer opgeruimd wordt voor het ontbijt. Als het kind het vergeten is kun je een vriendelijke herinnering geven of een signaal op het moment dat jullie gaan ontbijten zodat het kind het nog even kan doen voordat het komt eten. Als kinderen betrokken zijn geweest bij het plannen zijn ze meer geneigd om mee te werken aan de uitvoering ervan. Wees wel realistisch over jouw idee van ‘opgeruimd’. Als je kind een keer zijn spullen onder zijn bed duwt of het dekbed niet helemaal recht legt laat het dan gaan. Blijft het gebeuren, neem dan op een ander moment tijd om  samen te oefenen.
  • Als kinderen ouder worden werkt het beter om een vaste dag te hebben waarop ze hun kamers opruimen en schoonmaken. Ze brengen dan vaatwerk en dingen die er niet thuishoren terug naar waar het hoort, doen hun was in de wasmand, stoffen, stofzuigen en verschonen hun bed. Een deadline hiervoor hebben waar jij hen aan houdt werkt het best. Bijvoorbeeld: voor het avondeten op zaterdag moet de kamer gedaan zijn. Als jij er niet bent om hen aan de deadline te houden, verwacht dan niet dat je kinderen hun kamers hebben gedaan.
  • Ga 2x per jaar met je kind door zijn kleding heen om wat niet meer past weg te halen en doneer dat aan een inzamelingsactie. Je kunt dan ook kleding wegzetten dat niet bij het seizoen past.
  • Zeker als ze wat ouder worden wil je misschien een gesprek houden over de minimum standaarden waar een kamer aan moet voldoen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Ik ben niet blij met hoe het is, maar ik ben bereid om je kamer te accepteren zoals jij het wilt als het aan mijn minimum-standaarden voldoet. Dat zijn dat vuile vaat dagelijks teruggebracht wordt naar de keuken, de vloer 1x per week gezogen wordt en dat het beddengoed in de weekenden wordt verschoond.

WAT LEERT MIJN KIND HIERVAN?
Kinderen leren hoe ze een routine kunnen opbouwen en aanhouden, ze dragen bij aan het gezin, ze leren hoe ze hun bezittingen kunnen organiseren en in orde houden en hoe ze kunnen samenwerken.

Voor jou als ouder

  • Een opgeruimde en schone kamer staat misschien hoog op jouw prioriteitenlijst maar waarschijnlijk laag op die van je kind. Als je ervoor kiest om hier een punt van te maken kan het zijn dat je kind het juist niet opgeruimd houdt om de slag te winnen. Hou het perspectief in de gaten – onthoud dat veel nette volwassenen ooit slordige kinderen waren.
  • En maak je geen zorgen dat je vrienden naar de kinderkamers kijken en zich afvragen wat voor een ouder je bent. Je vrienden weten het verschil wel tussen jouw standaard en die van je kind.

Laat me hieronder weten hoe jij hierover denkt en wat jij geprobeerd hebt om de kamer van je kinderen opgeruimd te houden.

Heeft jouw kind zijn kamer altijd opgeruimd?
FacebookpinterestlinkedinmailFacebookpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *