“Mijn kind luistert niet naar me. Als ik haar vraag om iets te doen, negeert ze me totdat ik boos word en schreeuw of met straf ga dreigen. Als ik het haar duidelijk en heel uitgebreid uitleg en vertel waarom het nodig is dat ze dat doet, helpt dat ook niks. Het is makkelijker om het maar zelf te doen, maar ik weet dat dat haar geen verantwoordelijkheid bijbrengt.”

Lees hieronder hoe je het probleem van het ‘niet luisteren’ kunt aanpakken en mail me als je nog vragen hebt!

Je kind, jezelf en de situatie begrijpen: 

Vaak leren ouders onbedoeld hun kind om een beetje doof te worden voor wat zij zeggen. Dit zie je al vroeg bij kinderen – vooral als ouders schreeuwen, gillen, of preken terwijl het kind probeert haar wereld te verkennen en een gevoel van autonomie te ontwikkelen. 

Maak je geen zorgen, het is niet onomkeerbaar. Er is hoop als je leert om eerder actie te nemen en minder te praten.

Als je kind niet alles hoort wat je zegt of als je jezelf steeds maar hoort herhalen kan het zijn dat ze je heeft buitengesloten.
In plaats van te gaan onderzoeken wat dit veroorzaakt heeft of te denken dat dit slechts een fase is, kun je beter naar je eigen gedrag kijken om te zien wat je misschien onbewust doet om dit probleem te veroorzaken.

9 suggesties om te proberen:

1. Als je wilt dat je kinderen beter luisteren is het belangrijk om zo weinig mogelijk woorden te gebruiken. Zeg zo duidelijk mogelijk wat je wil en handel dan, pak door!

2. Gebruik één woord om te communiceren wat er moet gebeuren:  “Gras.” “Vaat.” “Badkamer.” “Was.” Zorg wel dat je oogcontact hebt en een vastberaden en liefdevolle uitdrukking op je gezicht. Of, als één woord niet zal werken, kun je ’10 woorden of minder’ gebruiken: “Het is tijd dat je je eigen was leert doen.” “Bel, als je besluit tot laat bij vrienden te blijven.” Je kunt zelfs non-verbale signalen gebruiken: wijs naar wat er moet gebeuren; glimlach zonder een woord te zeggen.

3. Gebruik je gevoel voor humor: “Hier komt het kietelmonster om kinderen te pakken die niet luisteren.”

4. Gebruik emotionele eerlijkheid: “Ik voel me niet prettig omdat jij tijd besteed aan alles behalve huiswerk, en ik wilde dat het meer een prioriteit voor je is.” (Zorg er wel voor dat dit niet lijkt op zeuren – maar breng het als een uitgesproken feit.)

5. Actie! Neem het kind bij de hand, en leid het vriendelijk en vastberaden naar de taak die gedaan moet worden.

6. Een briefje schrijven kan de aandacht van je kind wellicht beter vangen dan praten.

7. Fluister, kinderen luisteren aandachtig als jij fluistert, omdat ze dan moeten luisteren om je te horen.

8. Vraag kinderen om samen te vatten of te herhalen wat ze hoorden dat je zei, om hun luistervaardigheden te oefenen. (Dit kun je zelf ook oefenen met wat zij aan jou vertellen :-))

9. Bied je kind een keuze waarbij zijn hulp en aandacht nodig is: “Wat is het eerste dat we nu moeten doen?” “Wil je over 5 minuten of over 10 minuten vertrekken?”
 

Denk vooruit en voorkom problemen in de toekomst, 7 tips:

1. Als je merkt dat je schreeuwt, gilt of preekt – stop er dan mee. Deze methodes zijn niet respectvol en moedigen de ‘ouderdoofheid’ alleen maar aan. Uit zelfverdediging zullen kinderen vaak reageren met rebels gedrag, actief – door onrespectvol te zijn naar jou toe, of passief – door jou buiten te sluiten.

2. Kinderen weten het wanneer je het meent of niet. Zeg geen dingen als je ze niet meent en het respectvol kan zeggen. Pak door – respectvol en met waardigheid en vaak ook zonder woorden.

3. Leef voor hoe je respectvol luistert. Kinderen zullen naar je luisteren als ze voelen dat jij naar hen luistert. We vragen ons vaak af waarom kinderen niet luisteren zonder dat we ons realiseren dat we zelf geen goed voorbeeld geven van wat luisteren inhoudt. Leg je kinderen uit dat een gesprek voeren gaat over geven en nemen over en weer, en niet om de ander te laten doen wat jij wilt.

4. Nodig uit tot praten en luisteren door het stellen van nieuwsgierigheidsvragen in plaats van te preken.

5. Vraag je kinderen of ze zouden willen luisteren voordat je hen informatie geeft: “Ik heb wat belangrijke informatie daarover, zou je dat willen horen?” Ze voelen zich gerespecteerd omdat ze een keuze hebben. Als ze erin toestemmen om te luisteren zullen ze dat meestal doen. Als ze er niet in toestemmen en je gaat toch vertellen, kun je net zo goed tegen de muur praten.

6. Houd regelmatig gezinsoverleg waar alle leden, inclusief ouders, naar elkaar luisteren in een sfeer van wederzijds respect – waar je geen schuldigen zoekt maar oplossingen en luisteren de standaard is.

7. Wees respectvol als je een verzoek doet. Verlang niet dat kinderen iets ‘meteen’ doen, terwijl jij hen onderbrak met waar zij mee bezig waren. Vraag bijvoorbeeld als ze tv kijken: “Lukt het je om dit tijdens de reclame te doen, of direct na het programma?”
 

Vaardigheden die kinderen leren:

Kinderen kunnen leren dat zij onderdeel zijn van een gezin waarin mensen elkaar met respect behandelen. Zij kunnen samenwerking leren in plaats van het vertonen van rebels gedrag tegenover ouderlijke controle. Ze kunnen respectvolle luistervaardigheden leren omdat ouders die voordoen.

 

Hoe voorkom je dat je kind niet naar je luistert?
FacebookpinterestlinkedinmailFacebookpinterestlinkedinmail
Getagd op: