Beste lezer,

Wat leuk om mij voor te mogen stellen in deze nieuwsbrief en om wat te mogen vertellen over mijzelf in relatie tot Positive Discipline.
Mijn naam is Monique Eggermont. Ik ben moeder van 3 volwassen dochters en opgeleid als HBO-pedagoog. In het verleden ben ik onder meer werkzaam geweest in de hulpverlening als ambulant pedagogisch gezinsondersteuner. Recent heb ik de keuze gemaakt om te gaan werken als gastouder.
Ik geniet enorm van het direct werken met jonge kinderen, en daarnaast wil ik ook graag tijd vrijmaken om mijn kennis en ervaring in te zetten om ouders te ondersteunen in de opvoeding.

Altijd op zoek naar nieuwe inzichten en invalshoeken in de pedagogiek kwam ik een jaar of twee geleden in aanraking met Positive Discipline. Ik was meteen heel enthousiast over dit opvoedingsprogramma, en ben me er steeds meer in gaan verdiepen. Dat  heeft ertoe geleid dat ik samen met mijn oudste dochter Emma (ook pedagoog) begin dit jaar de training tot Positive Discipline Educator ben gaan volgen in Londen. Emma en ik hebben Hand in Hand Positive Parenting opgericht en willen graag gaan bijdragen aan het verspreiden van PD in Nederland.
Wat mij aanspreekt in PD zijn de principes als verbondenheid, wederzijds respect, aanmoediging, effectieve communicatie, probleemoplossende vaardigheden, focus op oplossingen in plaats van straffen, liefdevol én duidelijk zijn. Omdat je het kind wilt ondersteunen in het ontwikkelen van eigenschappen als veerkracht, verantwoordelijkheidsgevoel en zelfvertrouwen. Waarbij je jezelf steeds voorhoudt ”wat leert het kind hiervan, wat is het effect op lange termijn”.
Een paar simpele voorbeelden van hoe bovenstaande principes zich vertalen in mijn dagelijks werk met jonge kinderen: ze zelf laten doen wat ze zelf kunnen, de oudere kinderen betrekken bij de zorg voor de kleintjes, even afwachten of het ze lukt om een conflictje zelf op te lossen voordat ik ze erbij help, niet afkeurend reageren als er een beker melk om gaat en het kind een doekje geven om het samen op te ruimen. In mijn taalgebruik probeer ik bijvoorbeeld Dank je wel te zeggen in plaats van Goed zo, en Maar te vervangen door En.
Mooi vind ik het dat, naast alle boeken over PD, de Parenting Classes zijn ontwikkeld om opvoeders te laten ervaren hoe het is om met PD te werken. Erváren hoe PD voelt en werkt is zo’n waardevolle aanvulling op hierover lezen. Ik hoop dan ook dat steeds meer ouders en andere opvoeders de stap zullen zetten om deze training te gaan volgen!

In de Spotlights: Monique
FacebookpinterestlinkedinmailFacebookpinterestlinkedinmail
Getagd op: