Ik moest erg lachen om deze opmerking van een partner van een van mijn cursisten: “In welk hoofdstuk staat er over ‘achter het behang plakken?”

Nou weet hij natuurlijk dat we dat binnen Positive Discipline niet doen, hoewel ik me afvraag of er ooit iemand zou zijn die dit zou proberen? Nee toch???
Het is natuurlijk gewoon een gezegde, iets wat je uitroept als de nood hoog is. Maar wil je eens met me meedenken wat dit doet met jou en met degene over wie je dit denkt?

Onze gedachten sturen namelijk onze gevoelens en daardoor ook onze acties. Hoe zouden wij het vinden als iemand over ons zou denken: ‘ik plak haar het liefst achter het behang’. Ik denk niet dat ik dan nog mijn best zou kunnen doen of ik zou me aanpassen naar wat dan ook het is dat de ander van me wil, of me juist erger gedragen of ik zou me niet meer laten zien…. wat zou jij doen?

Wat denk je dat je kind voelt en over zichzelf besluit als jij zo over hem of haar denkt? 

Wat je kind denkt en voelt zorgt ervoor dat hij of zij zich overtuigingen vormt. Die gaan zich vastzetten in zijn hoofd en zorgen voor een bepaald gedrag. Je kind vormt zich overtuigingen over hoe hij of zij zich moet gedragen om erbij te horen en van belang te zijn. En soms kunnen deze overtuigingen ervoor zorgen dat hij op de verkeerde manier dit doel om erbij te horen en van belang te zijn gaat nastreven, we noemen dit binnen Positive Discipline de verkeerde doelen van gedrag. Zo kan hij overmatige aandacht of misplaatste macht of wraak gaan nastreven, lukt het hem of haar allemaal niet of heeft hij of zij te weinig vertrouwen in zichzelf dan kan het zelfs voorkomen dat hij zich gaat terugtrekken, opgeeft en alleen gelaten wil worden.

Zorg dat je altijd, hoe vervelend je kind ook doet, het gedrag van je kind apart ziet van je liefde voor hem of haar. Overtuig hem of haar van jouw liefde voor hem en geef vaak knuffels en bemoediging!

Wil je meer weten over de verkeerde doelen van gedrag of leren hoe je hiermee om kunt gaan neem dan contact met me op, wellicht is een korte cursus Positive Discipline voor ouders/opvoeders iets voor jou.

De vorige keren schreef ik uitgebreid over het Gezinsoverleg en Hoe je ruzies tussen je kinderen voorkomt, die kun je nalezen en een berichtje erover achterlaten als je erop klikt.

 

In welk hoofdstuk staat er over ‘achter het behang plakken’?
FacebookpinterestlinkedinmailFacebookpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *