Gisteren liep ik bij ons in het centrum en daar liep een leuk klein meisje met heel veel krullen en zo’n brilletje dat een beetje afzakt. Ze liep met een kleinere versie van zo’n boodschappentas van de supermarkt. De tas zat bomvol boodschappen en ze deed enorm haar best, ze hield de tas hoog met haar ellebogen wijd uit elkaar zodat de tas de grond niet zou raken en haar gezicht stond geconcentreerd. Ik denk dat ze een jaar of 5 was. Iets voor haar liep haar moeder achter een kinderwagen, ze stapte stevig door en keek niet achterom, en toen ik langs liep hoorde ik dat haar moeder tegen haar praatte terwijl ze doorliep. Ze zei: “Zie je nou wel dat het veel te zwaar voor je is, ik zei het je toch.” 

Als je me een beetje kent dan weet je dat ik echt moeite heb op dit soort momenten om me er niet mee te bemoeien, gelukkig kon ik me inhouden ;-). Ik heb immers zelf ook dit soort dingen gezegd tegen mijn kinderen toen ze klein waren en ik nog geen weet had van hoe je effectief en verbindend kunt opvoeden en dit soort momenten kunt gebruiken om de eigenschappen van je kind te vergroten, het zelfvertrouwen op te bouwen en er een positieve ervaring van te maken.

Maar nu, nu ik meer kennis heb, had ik deze ongetwijfeld lieve moeder willen vragen: “Wat denk je dat zo’n opmerking met het zelfvertrouwen van je dochter doet? Met haar wil om jou te helpen door de boodschappen te dragen. Denk er eens over na wat zij nu denkt wanneer jij zo’n opmerking maakt. Misschien denkt je dochter wel: ‘Ja mam, je had helemaal gelijk, ik kan het beter opgeven en niet meer aan dit soort dingen beginnen. Ik zal volgende keer naar je luisteren.’ Of misschien denkt ze: ‘Grote mensen hebben geen hulp nodig en zeker niet van zo’n klein iemand als ik, ik ben niet veel waard, mama vindt dat ik niet eens boodschappen kan dragen.’ ” Wil je dat ze dit soort dingen denkt? Wil je dat ze jou gehoorzaamt omdat jij het zegt en dat ze ontmoedigd raakt in het helpen van anderen? Of wil je toch liever dat ze dingen probeert, en dat je haar bemoedigt en haar eigen ervaringen laten opdoen en leert van haar ervaringen? Wil je niet liever die ouder zijn die zegt: “Wat fijn dat je me wil helpen door de boodschappen te dragen. Je bent zeer behulpzaam.” Eventueel kan je dan toevoegen als je ziet dat het mis kan gaan omdat het te zwaar is: “Laat het me weten als het te zwaar is voor je, dan kun je iets ervan aan mij geven, dan help ik je met dragen.” Wat voor geweldige dingen leer je dan aan je kind, je laat vertrouwen zien, je benoemt haar goede eigenschappen en je laat haar zich nuttig voelen en bedankt haar voor haar zorgzaamheid. Hoe anders zou je kind zich dan voelen!

Een gewone dag zit vol met dit soort momenten, het is aan ons als opvoeders om deze momenten te herkennen en ze te gebruiken om een kind te bemoedigen en niet te óntmoedigen.


Podcast

Over bemoediging gesproken, vorige week voelde ik me heel erg bemoedigd toen Marieke Ringrose-Blijleven mij vroeg of ik door haar geïnterviewd mocht worden voor haar podcast. Marieke is motivatie-expert voor pubers. Zij had het Positive Discipline boek gelezen en wilde met me praten over hoe je pubers kunt motiveren met Positive Discipline. Je kunt de podcast hier beluisteren op spotify. Ik ben erg blij met ons gesprek en hoor graag hoe jij het vindt.
 

https://open.spotify.com/episode/4aP5Fij8JMTM467Td1fe1P?si=WN5IHcMdQp6A6KbmPNvVAA

Wil je zelf graag aan de slag met Positive Discipline dan zijn er de volgende mogelijkheden: 


Cursus voor ouders/opvoeders

Je kunt mee doen met een cursus voor ouders/opvoeders. De eerstvolgende online cursus start op woensdagavond 11 mei. Je kunt hier meer informatie vinden. 
 

Opleidingen in Positive Discipline

Parent Educator

Wil je zelf met ouders en Positive Discipline werken, overweeg dan de opleiding tot Positive Discipline Parent Educator.

Classroom Educator
Voor leerkrachten, docenten, onderwijsprofessionals is er de mogelijkheid om mee te doen aan de tweedaagse opleiding Positive Discipline in de Klas. Je vindt hier meer informatie en ook het inschrijfformulier.

Luister naar de podcast en laat me weten wat je ervan vindt!
FacebookpinterestlinkedinmailFacebookpinterestlinkedinmail