Toen we Postive Discpline ontdekten was het liefde op het eerste gezicht!  Het inzicht dat het grootste verlangen van een kind is, dat het ‘erbij’ wil horen. ‘Children do better when they feel better!’ Alle opvoedtips en -tools zijn gericht op het bereiken van dat doel.  We stelden ons voor hoe geweldig het zou zijn om deze nieuwe kijk op kinderen en opvoeden ook in Nederland toegankelijk te maken. Nu, nog geen 2 jaar later lijkt het in een stroomversnelling te komen.

Na een basiscursus online en een training in Engeland en Parijs begon onze reis. We begonnen met de Advanced Candidate Training. We kregen een coach in Parijs, Nadine, die ons via Skype begeleidde op onze weg. We zijn verbonden aan een enorm netwerk van therapeuten, leerkrachten, counselors en psychologen van over de hele wereld.

Omdat alle materialen in het Engels zijn, moeten we ook van alles in het Nederlands vertalen. We hebben inmiddels de 52 opvoedkaarten vertaald, een prachtig werkboek en last but not least het boek Positive Discipline, het basisboek. We hebben hiervoor een geweldige vertaalster gevonden die al grotendeels klaar is en we hopen dat dit aan het eind van dit jaar op de plank ligt.

Er zijn ook al veel cursussen, informatieavonden en presentaties gegeven. Het laatste jaar zijn er tientallen die de cursus hebben gevolgd en nog veel meer die een informatieavond of workshop hebben bijgewoond. Het enthousiasme groeit.

Dit jaar in augustus ronden we onze opleiding af in San Diego, en in januari 2017 bieden we de eerste opleiding aan in Nederland tot Parent Educator. Deelnemers zijn na het volgen ervan gecertificeerd als Parent Educator en ontvangen een internationaal erkend certificaat van de Positve Discipline Association.

Waar we ook heel blij mee zijn is dat vanaf augustus 2016 de mogelijkheid bestaat voor leerkrachten  om de cursus ‘Positive Discipline voor de Klas’ te volgen. Er zijn steeds meer voorbeelden in de wereld van schoolteams die hiermee bezig zijn. Dit gebeurt onder leiding van Neda, die naast haar werk voor ouders en opvoeders ook trainer is voor scholen. Terwijl de focus van Ruth vooral ligt bij het gezin, in de ruimste zin van het woord.

En als klap op de vuurpijl komt op 3 september a.s. Jane Nelsen, de grondlegger van Positive Discipline, in Nederland voor een presentatie in Amsterdam.

Positive Discipline is een geheel nieuwe methode, die voortkomt uit het werk van Alfred Adler en Rudolf Dreikurs. Nieuwe elementen zijn o.a.

  • Het inzicht dat mensen het beste nieuwe patronen en gedrag leren door ervaring en het te oefenen en niet door er alleen over na te denken.  De trainingen zijn opgebouwd uit ervaringsgerichte activiteiten en rollenspel die naast het verstand ook het hart raken.
  • Het onderdeel Ouders helpen Ouders, een stappenplan om samen een ‘echt’ probleem van iemand uit de groep op te lossen aan de hand van een vragenlijst en de Doelen van Gedrag.
  • Dat logische gevolgen vaak meer op straf lijken en daarom richt Positive Discipline zich vooral op oplossingen.
  • En terwijl het trouw is gebleven aan de principes van Adler, sluit het helemaal aan bij het huidige hersenonderzoek en is het aangepast aan de eigen cultuur. Daardoor groeit het enorm en daarmee het inzicht en gereedschap om meer respect en vrede in de wereld te brengen.

Ruth en Neda

 

 

Opvoeden voor morgen
FacebookpinterestlinkedinmailFacebookpinterestlinkedinmail
Getagd op: