Er is veel aan de hand, en juist nu is het goed om te praten met je kind over wat er aan de hand is.

Wat je moet weten
Wanneer kinderen en jongeren naar het nieuws op TV kijken over de uitbraak van een besmettelijke ziekte, erover lezen in het nieuws, of anderen horen praten, kunnen ze zich bang, verward of angstig voelen, net zoals volwassenen. Ze kunnen ook bang, verward of angstig zijn als dat niet bij hen in de buurt gebeurt maar ze erover horen (zelfs als ze ver weg wonen van waar de uitbraak plaatsvindt, helaas is dat nu niet meer het geval) en zelfs als ze weinig tot geen risico lopen om ziek te worden. Jonge mensen reageren anders op angst en stress dan volwassenen. Sommigen reageren meteen, anderen kunnen veel later tekenen vertonen dat ze een moeilijke tijd hebben. Wij als volwassenen weten dus niet altijd wanneer een kind hulp nodig heeft.

Met de ondersteuning van de volwassenen in hun omgeving kunnen kinderen en jongeren hun stress als reactie op uitbraken van besmettelijke ziekten beheersen
en stappen nemen om emotioneel en fysiek gezond te blijven.

De belangrijkste manieren om te helpen zijn om ervoor te zorgen dat kinderen zich verbonden voelen, dat er om hen wordt gegeven en dat ze zich geliefd voelen.

Hoe kan je nog meer ondersteuning bieden?

Let op en luister goed
Wij kunnen kinderen helpen hun emoties te uiten door een gesprek. En zij uiten hun emoties ook door te schrijven, tekenen, spelen en zingen. De meeste kinderen willen praten over dingen die hen angstig maken en stress veroorzaken, dus laat ze praten. Accepteer hun gevoelens en vertel ze dat het oké is om zich verdrietig te voelen, of overstuur, of gestresst. Huilen is vaak een manier om stress en verdriet te verlichten.

Laat hen vragen stellen.
Vraag je tiener bijvoorbeeld wat hij weet over de uitbraak. Wat hebben ze gehoord op school, van vrienden of zien ze op tv? Probeer samen te kijken naar nieuwsberichten op TV of het internet. En beperk ook de toegang daartoe zodat ze tijd hebben om dingen te doen zonder herinnerd te worden aan de uitbraak.
Laat het praten over de uitbraak niet langdurig je gesprekken overheersen.
Met jongere kinderen pak je het anders aan (zie bijlage).

Stimuleer positieve activiteiten.
Volwassenen kunnen kinderen en jongeren helpen om het goede te zien dat
er kan komen door een uitbraak. Mensen die goede daden verrichten, die helpen om de reactie op de uitbraak te verminderen, en de stappen die ondernomen worden om de verspreiding van alle soorten ziekten tegen te gaan (zoals het vaker wassen van de handen bijvoorbeeld), de saamhorigheid, de zorg voor elkaar.
Kinderen kunnen beter omgaan met een uitbraak door bijvoorbeeld anderen te helpen. Ze kunnen zorgzame brieven schrijven aan mensen die ziek zijn of aan familieleden, ze kunnen hulp aanbieden thuis of aan familieleden, of mensen in de buurt.

Leef voor hoe je voor jezelf zorgt, stel vaste routines in en eet gezond, neem genoeg slaap, en ga met je eigen stress om door bijvoorbeeld te gaan wandelen en diep adem te halen.
Volwassenen kunnen kinderen en jongeren laten zien hoe ze voor zichzelf zorgen. Als je in goede fysieke en emotionele gezondheid verkeert ben je bok beter in staat om te zorgen voor de kinderen waar je om geeft

‘Coronavirus en hoe erover te praten met kinderen’
Via deze link kun je een behulpzaam overzicht ‘Coronavirus en hoe erover te praten met kinderen downloaden.

Dit overzicht is gemaakt door een collega Positive Discipline Educator (Stephanie Tam Rosas), ik heb het voor je vertaald in het Nederlands. Het helpt je als ouder/verzorger/leerkracht om je kind te helpen door te praten met het kind; door vragen te stellen, door gevoelens te erkennen, informatie te verstrekken, gerust te stellen en te blijven communiceren. 

Praten met je kind over wat er aan de hand is. Juist nu.
FacebookpinterestlinkedinmailFacebookpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *