Hoe zorg jij voor structuur en een goed overlegmoment in jouw gezin?
Tips voor het opzetten van een gezinsoverleg
En voordat je nu wegklikt en denkt, dat is voor mij niet van toepassing, mijn kinderen zijn te klein, te oud, te koppig, lukt nooit, heb ik geen zin in, al geprobeerd, te veel werk…. Dit bericht is zeker OOK VOOR JOU!
Aan het eind van de zomervakantie en rond 1 januari besluiten veel ouders over het beter kan.
Een van de besluiten in de top 10 op deze momenten in het jaar gaat over meer structuur en (gestructureerd) overleg in huis!
Heb jij dat ook op je lijstje staan?
Ik wil je graag vertellen over de manier waarop Positive Discipline leert dat je een effectief, leuk en nuttig gezinsoverleg houdt waarin je kinderen (en jijzelf 🙂 ) eigenschappen en vaardigheden leren die we ons wensen voor hen.
Vaardigheden zoals je mening rustig kunnen uiten, wachten totdat een ander is uitgesproken, samenwerken om problemen op te lossen, het maken en beheren van de agenda, samen verzinnen van leuke dingen om te doen als gezin, je zorgen en gevoelens leren uiten, met geld en tijd omgaan en nog veel meer.
Eigenschappen die je kinderen kunnen ontwikkelen zijn dingen als geduld, vriendelijkheid, dienstbaarheid, welbespraaktheid, wijsheid, zorgzaamheid…
Jullie krijgen door een gezinsoverleg meer begrip voor elkaar en weten beter wat er speelt in het leven van de ander.
Bovendien leer je met je gezin samen wat belangrijk is voor jullie en kun je zelfs leuke en waardevolle tradities starten en in stand houden via het gezinsoverleg.
En jij en je kinderen weten dan precies wanneer er een rustige mogelijkheid is om eventuele kleine en grotere problemen te bespreken. Je kunt er tijdens de week naar verwijzen: “zet het maar op de agenda voor het gezinsoverleg als je er nu nog niet uitkomt.”
Heb ik je al overtuigd?
Ga je het doen?
Voor het gezinsoverleg zoals ik je dat wil aanleren heb je natuurlijk de medewerking van je gezin nodig. Maak het in het begin niet te groot en vooral niet te lang. Introduceer het gezinsoverleg in z’n geheel maar laat het van je gezinsleden en hun aandachtsspanne afhangen hoe lang je over elk onderdeel doet.
Sommige kinderen onder de vier hebben misschien qua ontwikkeling nog niet de nodige vaardigheden voor het deelnemen aan het (hele) gezinsoverleg. Als ze tijdens het overleg telkens iedereen in de rede vallen (in plaats van bijvoorbeeld rustig te spelen), wacht dan totdat ze slapen en houdt het overleg met de oudere kinderen. Heb je alleen nog maar kinderen onder de vier houd dan het gezinsoverleg zelf en oefen vast hoe je het wilt doen.
De agenda voor het Gezinsoverleg bestaat uit:
- Complimenten en waarderingen van iedereen voor iedereen: bijvoorbeeld iets wat ik leuk vond dat jij deed, of wat er de afgelopen week beter is gegaan
- Kort de oplossingen evalueren van de afgelopen week
- De onderwerpen voor deze week, deze heeft iedereen gedurende de week op de agenda gezet (praat over de onderwerpen samen en brainstorm eventueel samen voor oplossingen)
- Speciale gebeurtenissen & eventueel bespreken van de kalender:
wekelijkse verplichtingen, zoals evenementen, wie een lift nodig heeft enz.
plannen van een gezinssamenzijn - Iets leuks ter afsluiting
Het is belangrijk om taken te verdelen en ook de kinderen hierin een rol te geven.
De taken zijn: rapporteur/schrijver, voorzitter en tijdsbewaker.
“Hoe moet ik dit nu doen, en wat houden die onderdelen nu precies in,” vraag je je misschien af?
Ik heb in een pdf document de 10 stappen voor een effectief gezinsoverleg op een rijtje gezet, je kunt die de eerste keren samen doornemen of voorlezen en volgen tijdens jullie gezinsoverleg. Hier staan ook de taken en uitleg van de onderdelen in en de do’s en don’ts voor het gezinsoverleg. Ook de voordelen van het houden van een gezinsoverleg staan er nog eens duidelijk in.
Download het document door op de button hieronder te klikken:
Voor wie het Positive Discipline boek heeft, dit onderwerp staat besproken in hoofdstuk 9.
En vind je het leuk om te lezen hoe een andere ouder dit in haar gezin heeft ingericht lees dan hier het het verhaal van Judith.