Ik weet niet hoe het met jou is maar ik heb zo’n zin in de zomer, niet alleen omdat onze verhuizing dan achter de rug is en de rust weer wat teruggekeerd is – tenminste dat hoop ik – maar vooral omdat we dan meer naar buiten gaan, lekker in de tuin, op een terrasje, naar het bos. Ik ben echt een mooiweermens. Ik voel me veel beter dan en heb ook meer zin in dingen en vooral veel meer geduld… is dat herkenbaar?

Veel van wat we op een dag doen doen we omdat het moet, of, als je allergisch bent voor het woord moeten, omdat het nou eenmaal nodig is. En omdat er zoveel te doen is hebben we weinig tijd. Weinig tijd om echt te genieten, om ons heen te kijken, ons te verwonderen over alles om ons heen. En helaas hebben we ook weinig tijd om te genieten mét onze kinderen en samen met hen eens niets te doen, gewoon er zijn in het moment. Kinderen hebben dit nodig. Ze hebben het nodig om zich verbonden te voelen met ons. Om te weten dat je er bent voor hen. Dat zij ook belangrijk voor je zijn. 
Ik wil je eigenlijk een kleine opdracht geven, neem een blaadje papier en schrijf op waar je vandaag echt even tijd voor wilt nemen. Om bijvoorbeeld een half uur bij je kind te zitten die aan het spelen is. Of om een half uurtje naar buiten te gaan met ze en dan niet je mobiel te gebruiken. Of om een grote pot thee te zetten als ze uit school komen en gewoon te genieten van de verhalen die ze te vertellen hebben als ze thuiskomen. Of als jullie samen thuiskomen zet dan wat leuke schaaltjes neer met nootjes, olijven, tomaatjes etc en neem de tijd om gezellig te borrelen voordat je aan het avondeten begint. Even rust, even pas op de plaats, even een momentje voor jullie. En ben je leerkracht of docent, of werk je met kinderen kijk dan wat jij vandaag wil doen. Misschien wel even wat langer gaan zitten met de kinderen en een mooi boek voorlezen, of een lange knutselsessie inplannen. Of een spel doen met z’n allen. 
Werken aan een goede verbinding, aan connectie, aan het gevoel dat ze erbij horen, dat ze van belang zijn.
En als je toch op het blaadje hebt geschreven wat je vandaag wil doen, kun je meteen een klein doel voor morgen opschrijven en voor in het weekend. En reflecteer er ‘s avonds op, bepaal voor jezelf hoe het was, wat het jou heeft gebracht, en doe dat vlak voordat je naar je favorieten netflix serie kijkt of je boek induikt 😉

Afgelopen maand heb ik samen met een collega een workshop verzorgt voor een groep leerkrachten van de onderbouw van een Montessori school. Zij werken al met Positive Discipline op die school en dit was een verdiepende workshop. We hebben die dag o.a. geoefend met effectieve communicatie en de verkeerde doelen van gedrag bij kinderen en het klassenoverleg. Het was een waardevolle dag en ik geniet daar zo van omdat ik weet dat het veel kinderen goed zal doen als hun juf of meester begrijpt waarom ze zich soms misdragen, of hun werk niet willen doen, of het opgeven of een woedeaanval krijgen. En dat ze leren hoe ze daarmee om kunnen gaan zonder de eigenwaarde van het kind aan te tasten maar wel op een manier die respectvol is niet alleen naar het kind maar ook voor henzelf en de situatie.

Opleiding Positive Discipline Classroom Educator
Wil je leren hoe je Positive Discipline kunt gebruiken op school dan nodig ik je uit om op mee te doen met de gecertificeerde Positive Discipline Classroom Educator training, dat is een tweedaagse training Positive Discipline in de klas. Hier vind je meer informatie en de inschrijflink. Je kunt me ook bellen voor meer informatie en om te kijken of deze training iets voor jou is.

Cursus Opvoeden met Positive Discipline
Wil je graag als ouder/opvoeder meer leren over hoe je effectief en verbindend opvoedt? Doe dan mee met een cursus Positive Discipline voor ouders/opvoeders. Je leert in 6 bijeenkomsten veel over waarom kinderen doen wat ze doen en hoe jij ermee om kunt gaan zodat het leuk blijft in huis. Je krijgt achtergrond informatie, leert tools en door er met andere ouders over te praten en casussen te bespreken leer je met en van elkaar. Hier vind je meer informatie en kun je je inschrijven.

Opleiding Positive Discipline Classroom Educator
Werk je zelf met ouders en opvoeders in je praktijk of in je werk of wil je dat gaan doen? Volg dan de opleiding tot gecertificeerd Positive Discipline Parent Educator. Hier vind je meer informatie.

Wat is er nu echt belangrijk?
FacebookpinterestlinkedinmailFacebookpinterestlinkedinmail