Strijd veroorzaakt afstand en negatieve gevoelens in plaats van verbinding en vertrouwen. Afstand en negatieve gevoelens veroorzaken weerstand en opstandigheid of gehoorzaamheid uit angst. Verbinding en vertrouwen zorgen voor een veilige omgeving. Je hebt alleen positieve invloed in een sfeer van verbinding en vertrouwen waar geen angst is voor schuld, schaamte of pijn.

Enige tijd geleden postten wij de eerste 6 Tips voor het Voorkomen van Machtsstrijd en beloofden we nóg 6 tips.

Dit zijn ze! En trouwens er komen er nog 6 binnenkort 🙂

6 Tips om Strijd te Voorkomen – Tip 7 t/m 12

Het beste is om je als volwassene terug te trekken uit de strijd zonder te willen winnen of toe te geven. Zorg liever voor een win/win-situatie. HOE?

  1. Zet het probleem op de agenda van het gezinsoverleg en bedenk samen met de kinderen oplossingen.
  1. Gebruik tien woorden of minder. Eén is het beste: Speelgoed. Handdoeken (voor de handdoeken die op de badkamervloer slingeren). Huiswerk. (Soms is het nodig om deze woorden een paar keer te herhalen.)
  1. Betrek kinderen bij het samenwerken. Zeg: “Ik kan je niet dwingen, maar ik heb echt je hulp nodig.”
  1. Gebruik geen woorden. Wijs ernaar, gebruik pantomime, raadsels of briefjes. Probeer eens een knuffel voor meer verbinding en vertrouwen.
  1. Non-verbale signalen. Die moeten van te voren met het kind worden afgesproken. Een omgedraaid bord aan de eettafel dient als herinnering voor huishoudelijke klussen die gedaan moeten worden voor het eten, een doek over de tv als herinnering dat huiswerk eerst moet worden gemaakt of dat dingen in huis eerst moeten worden opgeruimd.
  1. Pas reflectief luisteren toe. Stop met praten en luister. Probeer niet alleen te begrijpen wat je kind zegt, maar vooral wat ze bedoelt.

Als je deze tips toepast leren kinderen tegelijkertijd ‘vaardigheden voor het leven’ zoals zelfdiscipline, verantwoordelijkheid, samenwerking en probleemoplossende vaardigheden.

Zie voor meer oplossingen en meer informatie over deze tips ‘Opvoeden met Positive Discipline’ en de Positive Discipline Toolcards. Te verkijgen in onze webshop.

 

Nog 6 Tips voor het Voorkomen van Machtsstrijd
FacebookpinterestlinkedinmailFacebookpinterestlinkedinmail