13 Tips voor het omgaan met ruzies tussen je kinderen

Wat doe je als je kinderen ruzie hebben?

Hopelijk geniet je heerlijk van je kinderen, maar kinderen hebben het misschien warm, vervelen zich, zijn moe van het late slapen of de vele activiteiten en dan zijn (kleine en grotere) ruzies soms niet te voorkomen. Hoe ga je daar nu mee om, zodat je vanavond niet in je bed ligt en bedenkt wat je anders had kunnen doen om de boel niet te laten exploderen.

De meeste broers en zussen hebben weleens ruzie. Vaak bemoeien ouders zich hier onbedoeld mee op een manier waardoor de ruzie en het gevoel van competitie verergert.
Wanneer je je als ouder mengt in een ruzie kan het zijn dat de ruzie op dat moment stopt maar dat je twee minuten later alweer tussenbeide moet komen met alle frustraties die daarbij horen…

Om echt effectief te zijn en je kinderen te helpen de zaken die er tussen hen spelen op te lossen, helpt het om niet alleen op het gedrag te reageren maar juist ook om te gaan met de overtuiging achter het gedrag.

Welke overtuigingen spelen er?
Vechten de kinderen symbolisch voor hun plekje in het gezin omdat ze denken dat ze moeten winnen om belangrijk te zijn? Voelen ze zich gekwetst en willen ze hierom anderen kwetsen? Vinden ze dat ze onterecht behandeld zijn en denken ze dat ruziën die enige manier is om recht te halen? Is ruziën de enige manier waarop problemen worden opgelost in je gezin? Vechten de kinderen om je te laten zien dat jij hen niet kunt laten stoppen?

Ruzies kunnen flink verminderd worden als jij je kinderen helpt om hun verkeerde overtuigingen over erbij horen en van belang te zijn te veranderen en hun alternatieven aanleert.

Tips en Suggesties:

 1. Kies geen kant. Dit versterkt de overtuiging over de noodzaak tot concurreren. Behandel kinderen precies hetzelfde; zoals je ziet in veel van de volgende suggesties.
 2. Zeg: “Jullie kunnen naar verschillende kamers gaan totdat je bereid bent te stoppen met ruziën.” Dit kan dienen als een cool-down periode als het ruziën uit de hand loopt. Vertel hun dat ze terug kunnen komen en het weer kunnen proberen als ze er klaar voor zijn.
 3. Geef ze beide een keuze: “Je kunt stoppen met ruziën of naar buiten om te ruziën. Wanneer je ervoor kiest om te ruziën wil ik er niet naar luisteren.”
 4. Als er een baby bij betrokken is, pak de baby dan op en zeg tegen de baby, waar het oudere kind bij is: “Je zult naar je kamer moeten totdat je er klaar voor bent om te stoppen met ruziën.” Dan neem je het oudere kind bij de hand en je herhaalt dezelfde boodschap naar het kind. Het klinkt misschien belachelijk om een onschuldige baby naar zijn kamer te sturen voor ruziën. Maar het is belangrijk om de kinderen hetzelfde te behandelen zodat je de een niet traint om een slachtoffer te zijn en de andere een pester.
 5. Als jij rustig in de buurt bent, erop vertrouwend dat zij hun ruzie wel uitzoeken zonder jou kan dit erg troostend zijn voor je kinderen. (Let wel op, dit is moeilijk voor jou als ouder omdat je moet voorkomen dat je erbij betrokken wordt.) Sommige ouders lukt het zelfs om hun armen om de kinderen heen te slaan en te zeggen: “Jullie weten dat je heel veel van elkaar houdt. Wat vinden jullie ervan om tegen elkaar te zeggen ‘Ik hou van je’ en er overheen te stappen?”
 6. Als kinderen vechten om een speeltje, verwijder je het speeltje en je laat de kinderen weten dat zij het terug kunnen krijgen als zij er klaar voor zijn om ermee te spelen in plaats van erover te ruziën.
 7. Soms zijn de ruzies van kinderen een manier om met elkaar te spelen. Beeld je in dat het schatte kleine beertjes zijn en laat ze gaan zolang geen van hen in gevaar is.
 8. Zet alle ruziemakers op de bank en vertel ze dat ze daarop blijven zitten totdat ze elkaar toestemming geven om van de bank af te komen en het opnieuw te proberen. Dit leidt hen af naar samenwerking in plaats van ruziën.
 9. Stuur degenen met het conflict naar een kamer met instructies dat ze eruit kunnen komen zodra ze een oplossing hebben bedacht.
 10. Verlaat de kamer. Geloof het of niet, een belangrijke reden dat kinderen ruziën is om jou erbij te betrekken. Kinderen willen dat je hun kant kiest door de schuld op de ander te schuiven en die te straffen. Dan kunnen ze zich belangrijk voelen.
 11. Onderbreek de ruzie om te vragen of een van hen het probleem op de agenda van het gezinsoverleg wil zetten om een oplossing te vinden.
 12. Als er acuut gevaar dreigt (als bijvoorbeeld een kind een steen naar een ander kind gaat gooien), dan handel je met je mond dicht. Handel snel om het gevaar te voorkomen en gebruik dan een van de overige suggesties.
 13. Gebruik je gevoel voor humor en speel ‘Stapelen’. Als je ziet dat je kinderen aan het vechten zijn werk je hen liefdevol op de grond en roept: “Stapelen!” Iedereen klimt dan boven op elkaar en je maakt een gezinsstapel. (Misschien ook leuk als gezinstraditie – foto’s hiervan zijn welkom 🙂

 

Goede strategieën om te gebruiken om problemen te voorkomen

 • Praat samen over ruzies tijdens een gezinsoverleg. Vraag de kinderen om hun ideeën te delen over waarom kinderen ruziën en alternatieven voor ruziën. Gezinsoverleg geeft je kinderen een geweldig model voor het richten op oplossingen.
 • Als je je kinderen ‘s avonds in bed stopt en hen vraagt om te vertellen wat ze het fijnst en het minste vonden die dag, kun je hun vragen of dat een goed moment is om te praten over wat er aan de hand was toen ze ruzie hadden met hun broer/zus en aan oplossingen te werken. Luister dan naar hoe je kind er tegenaan kijkt voordat je samen verschillende mogelijke oplossingen bedenkt.
 • Vergelijk nooit kinderen met elkaar. Het kan zijn dat je denkt dat je verbetering aanmoedigt wanneer je zegt: “Ik weet zeker dat je dit net zo goed kunt doen als je zus.” Maar je ontmoedigt daardoor en je werkt competitie in de hand.
 • Praat tijdens een gezinsoverleg over de tips en vraag kinderen welke ze willen dat jij gebruikt als zij ruziën.
 • Gebruik het kaarsenverhaal uit de cursus om te laten zien dat liefde voor een kind de liefde voor de ander niet verminderd.

Wat kun je je kinderen leren:
Dat er andere manieren zijn om problemen op te lossen behalve ruzie maken. Ze voelen dat ze erbij horen en belangrijk zijn in het gezin zonder te hoeven vechten voor hun plekje.

Hou hier rekening mee:
Wees erop bedacht dat je oudere en jongere kinderen hetzelfde behandelt. Anders denkt het jongere kind makkelijk: “De manier waarop ik hier speciaal kan zijn is door mijn oudere broer in de problemen te krijgen.” Hij of zij zal al snel ruzies uitlokken op manieren die jij niet ziet. Door altijd de oudste de schuld te geven en te zeggen: “Jij zou beter moeten weten!” is het makkelijk voor je oudste om te geloven dat: ”Ik ben niet zo speciaal als mijn jongere zus maar ik kan wel wraak nemen.” Op deze manier worden slachtoffers en pesters gecreëerd.

Ruzies verminderen als er een sfeer van samenwerking is!

Creëer een sfeer van samenwerking door het waarderen van verschillen, het aanmoedigen van individualiteit, het betrekken van kinderen in het bedenken van oplossingen en ze te behandelen met respect en waardigheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe voorkom je ruzies tussen je kinderen?
FacebookpinterestlinkedinmailFacebookpinterestlinkedinmail