Weet jij nog hoe het was toen jij zo oud was als je kind nu is? De verwondering over de natuur als peuter, de nieuwsgierigheid over hoe het leven in elkaar zit als kleuter, de eindeloze vragen die je had als basisschoolleerling en het oeverloze gezeur van je ouders als middelbare scholier 😉
Vooral ook het onzekere gevoel dat je had of anderen je wel leuk vonden, of ze wel bevriend met je wilden zijn? Herinner je je dat nog?

Kinderen van alle leeftijden hebben het best moeilijk als je zo eens nagaat wat er van ze verwacht wordt. Natuurlijk is het ook zo dat je als volwassene veel meer verantwoordelijkheden hebt, maar je weet in ieder geval hoe de wereld in elkaar zit en met een beetje geluk weet je ook hoe je relaties met anderen opbouwt en vooral hoe je die onderhoudt.

KLEINE OEFENING
Het kan enorm nuttig zijn om eens in de wereld van je kind te stappen, doe dat maar eens mentaal en kijk zo eens wat het allemaal meemaakt op een dag. En vooral hoe het is om de hele dag van alles te ‘moeten’ van ons, te moeten opstaan, ontbijten, spullen pakken, naar school gaan, daar heel veel te werken, op te letten, met vrienden zijn/spelen, weer naar huis, naar sport/ naar een clubje/ huiswerk maken…. het valt nog niet mee. Bedenk je eens, hoe je je voelt, wat je denkt en wat je besluit over jezelf of om te doen.
Misschien dat deze mind-oefening je helpt om de volgende keer dat je je wat ongeduldig voelt toch wat beter te kunnen beheersen en net iets meer geduld op te brengen, of misschien helpt het je wel om echt even tijd te nemen voor je kind en een fijn gesprek aan te gaan, waarin jij zo veel mogelijk zwijgt en alleen verdiepende vragen stelt. En aan het einde bedankt voor het fijne gesprek ;-), hmm misschien is deze avond daar wel een goede gelegenheid voor… of morgen op school als je leerkracht bent.

Ik ben enorm enthousiast over de cursus die ik geef aan ouders/opvoeders. En komende dinsdag start er weer eentje. Helaas heb ik in de zomer erg weinig aan pr gedaan waardoor de cursus nu absoluut nog niet vol zit. Heb jij erover gedacht om mee te doen? Was je eerder aan het twijfelen? Twijfel niet langer en geef je op, je kunt dan meteen dinsdagavond aansluiten en meedoen in een kleine groep. Zie ik je daar? Hier vind je alle informatie, en heb je vragen neem dan gerust contact op met mij.

Had je al gezien dat ik heb mogen meewerken aan het tijdschrift ‘Puber’ dat door Marieke Ringrose Blijleven is samengesteld. Zij heeft mij en 9 andere experts geïnterviewd over de pubertijd en hoe dat voor ouders is, en ik heb mijn visie op deze bijzondere periode in het leven van een kind mogen geven vanuit Positive Discipline. Hier vind je het artikel ‘Vol vertrouwen opvoeden’.
 

Stap in de wereld van je kind
FacebookpinterestlinkedinmailFacebookpinterestlinkedinmail