15 Tips voor het opvoeden van zelfverzekerde tieners

“Ik word gillend gek hier thuis, niks van wat ik doe is goed en luisteren doen ze al helemaal niet meer…”

Erg herkenbaar of niet? Misschien heb jij (nog) geen tiener in huis of in je klas, hoewel je ook gek kunt worden van alles wat er bij komt kijken om je peuter te begeleiden of je kind op te voeden 🙂

Kinderen hebben, terwijl ze groter worden, steeds meer behoefte aan autonomie – hoewel eigenlijk hebben peuters dat ook al…- maar goed, je opgroeiende tiener heeft die behoefte en uit die meestal ook heel duidelijk. Gewoon aangeven wat je wilt dat hij/zij doet en hoe hij/zij zich moet gedragen helpt niet meer, waarschijnlijk krijg je er zelfs een flink weerwoord op terug. Dat is soms erg moeilijk, je wilt je kind helpen, door jouw eigen ervaringen weet je wat hij of zij eigenlijk zou moeten doen om problemen voor te zijn (huiswerk, vriendschappen…). Maar als je goedbedoelde adviezen geeft krijg je alleen maar rollende ogen en diepe zuchten terug. “Als mijn mam of pap nou maar eens normaal zou doen,” hoor je ze denken. 

Als je probeert controle uit te oefenen over het gedrag en de bezigheden van je tiener lijkt het wel alsof je alleen maar verder uit elkaar groeit. Jij zegt ‘doen’ en je kind laat met zijn gedrag of zijn woorden zien ‘écht niet’. Hoe doe je dat dan wel? Hoe zorg je ervoor dat je band met je tiener beter en beter wordt in plaats van slechter en slechter zodat je er kunt zijn voor hem of haar en hij/zij niet schroomt om met je te komen praten als het nodig is, in plaats van alleen maar naar het advies van vrienden te luisteren…

Wil je je invloed op je tiener vergroten, dan moet je jouw controle verminderen. Alleen door het verminderen van je sturende gedrag kun je je relatie met je tiener verbeteren, en de enige manier om je invloed te vergroten is om aan je relatie te werken. Makkelijker gezegd dan gedaan of niet?

In de handleiding dat bij de opleiding tot Positive Discipline Parent Educator hoort (Teaching Parenting the Positive Discipline Way, maar liefst 396 pagina’s!) staan niet alleen oefeningen en demonstraties die je kunt doen met ouders in cursussen maar ook heel waardevolle informatie. Daaruit haal ik deze onderstaande 15 tips om de relatie met je tiener te verbeteren, we noemen ze ook wel ‘sleutels’ omdat ze – heel filosofisch – het hart van je tiener zullen ‘openen’.

Vijftien sleutels tot het opvoeden van zelfverzekerde tieners in een zichzelf verheerlijkende wereld (dit is de titel van het stuk geschreven door Mike Brock, een collega-Positive Discipline Trainer van mij):

 1. Vermijd het geven en afnemen van ‘spullen’
 2. Zorg voor een ‘consequente’ sfeer – wees consequent
 3. ‘Luister’ en ‘vraag’ – de twee beste bouwers voor een relatie
 4. Herinner je hoe het was toen je een tiener was
 5. Het bordje ‘Niet binnenkomen’ op de deur van de slaapkamer hangt er niet voor niets, eer dat bordje
 6. Kinderen weten al wat je wilt dat ze doen, accepteer dat als een feit en gedraag je daarnaar
 7. Vermijd om van het succes op school een maatstaf te maken voor je liefde – onvoorwaardelijk van je kind houden en dat uitstralen is erg bemoedigend voor je kind
 8. Oefen het problemen oplossen en oplossingen vinden in plaats van eisen te stellen
 9. Heb de moed om de touwtjes uit handen te geven
 10. Bied mogelijkheden voor het leren van zelfdiscipline door middel van het onderwijzen van wensen versus behoeften
 11. Weet dat het soms loont om toe te geven
 12. Let op hoe je je vrienden behandelt en gebruik dat als maatstaf voor hoe je je tiener wilt behandelen
 13. Maak je je zorgen over drugs en alcohol (en wie doet dat niet?) – vergeet de basisprincipes van een relatie niet
 14. Geniet van je tiener – vergeet niet om te lachen, te spelen en het fijn te hebben met elkaar
 15. Wees dat rolmodel dat je kinderen nodig hebben

Print het lijstje uit, je vindt hier een makkelijk uit te printen pdf versie, of schrijf het over, hang het boven je bed en probeer er eens wat dingen van uit, ik weet uit ervaring dat het werkt, en ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen!

Tieners – pubers – hmmm
FacebookpinterestlinkedinmailFacebookpinterestlinkedinmail
Getagd op:                         

2 gedachten over “Tieners – pubers – hmmm

 • 19 december 2019 om 08:59
  Permalink

  Je mag van je kinderen toch ook eisen dat ze een minimum aan respect voor hun ouders hebben en je moet toch niet alles tolereren…. Ik mis in die 15 tips iets dat daarmee te maken heeft en dat je “nu en dan” mag vragen om gehoorzaamheid. Mij lijkt het te veel op pamperen.

  Beantwoorden
  • 19 december 2019 om 16:00
   Permalink

   Hallo, dank je wel voor je reactie en natuurlijk is respect van kinderen voor hun ouders van zeer groot belang, evenals respect van ons als ouders voor onze kinderen. Wederzijds respect daar gaat het om, dat is trouwens een van de 5 principes van een effectieve opvoedmethode (zie de 5 principes voor Positive Discipline). En je hebt helemaal gelijk dat je (inderdaad nu en dan) best kunt zeggen wat je wilt dat er gebeurt. Als dat inderdaad af en toe is en je hebt daarnaast ook voldoende momenten waarop je kinderen mee mogen denken en je samen naar oplossingen zoekt, zal dat ook helemaal geen probleem vormen. Dan doen ze het gewoon omdat ze weten dat je het beste met hen voorhebt en je niet zomaar wat zegt. Dat doe je dan op een vriendelijke én vastberaden manier tegelijk. Het wordt wel een probleem als mensen van alles gaan eisen van hun kinderen en heel erg autoritair zijn, dan is het zeker in de pubertijd heel erg moeilijk om een fijne sfeer te houden thuis. Dank je wel voor je toevoeging!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *