“Waarom kun je nou nooit eens het positieve ergens van in zien?”

Laatst hoorde ik van een ouder dat haar kind nooit eens het goede van dingen in kan zien. Het glas was bij haar is altijd halfleeg en nooit halfvol. En dat maakte haar moeder helemaal gek. Haar kind had altijd wat te klagen, nooit was het eens gewoon leuk en goed.

Heb jij dat ook weleens meegemaakt? Dat een kind niets lijkt goed te vinden, nergens van kan genieten?
Het maakt dat je je als ouder zorgen gaat maken en ook wel irriteert.

Het is moeilijk om een kind om je heen te hebben dat niet tevreden is met wat het heeft en je denkt stiekem misschien wel dat het niet zo moet zeuren. Het kan zijn dat het kind vindt dat het onrechtvaardig behandelt wordt omdat vriendjes wél alles hebben, en het niet eerlijk is dat er bij jou thuis andere regels en gewoonten zijn. 
Het kan ook zijn dat jij denkt dat je als ouder tekortschiet omdat je kind niet gelukkig is met alles dat het heeft. En dat jij misschien iets fout doet.

Je wilt misschien dat je kind gelukkig en positief ingesteld is omdat dat fijn is voor hem of haar en het voor jou en anderen makkelijker is om zo’n kind om zich heen te hebben.

Negatief ingestelde kinderen ontwikkelen hun gedrag  vaak als een manier om een uniek plekje in te nemen in het gezin, komen bijvoorbeeld in opstand tegen ouders die heel graag de controle willen hebben of reageren op ouders die hen altijd proberen gelukkig te maken.

Wat je kunt doen:

  1. Accepteer je kind zoals het is. Het is niet erg om te constateren dat je kind zijn glas half leeg ziet, en vindt dat anderen het altijd beter hebben. Zeg dit niet tegen je kind, accepteer het gewoon. Vraag ook anderen (broers, zussen, familieleden, andere ouders) om jouw kind niet te labelen. Vergelijk je kind niet met anderen.
  2. Stel geen vragen zoals: “Heb je het leuk gehad?” of “Ben je gelukkig?” aan een kind dat negatief is ingesteld tenzij je het niet erg vindt wat hij of zij gaat antwoorden. Misschien kun je er wat humor tegenaan gooien: “Hoe erg was je dag, op een schaal van 1 tot 10?” of “Laat me eens zien hoe erg je je nieuwe kleren vindt!”
  3. Vertel je kind dat je graag luistert naar hem of haar en alle teleurstellingen, maar dat je ook over de positieve dingen wilt horen.
  4. Wanneer je kind klaagt, luister dan en toon empathie zonder te praten en probeer het niet op te lossen. Het kan zijn dat het niet loont om negatief te zijn als er verder niets op volgt.
  5. Let op dat je er niet door aangestoken wordt. In plaats van dat je reageert met je eigen negativiteit, kun je de positieve houding waarvan je wilt dat zij die op een dag ontwikkelt, laten zien. Je kunt altijd hopen op verbetering ook al accepteer je het nu zoals het is.
  6. Ga haar niet na-apen en wees ook niet sarcastisch. Het helpt niets om dingen te zeggen als: “Komt ze weer…”

Goed om te doen:

  • Help je kind om te leren hoe ze succesvol kan zijn. Laat haar bijvoorbeeld zien hoe ze een spaarpot kan gebruiken om te sparen voor dingen die ze graag wil hebben of maak een lijst van dingen die ze kan doen als ze zich verveelt en maak een lijst met dingen om dankbaar voor te zijn.
  • Leer je kind hoe ze haar gevoelens kan uiten door de volgende zin te gebruiken: “Ik voel me ….  en ik zou graag willen dat…. “
  • Neem elke dag even speciale tijd voor je kind om samen te zijn, zodat ze aandacht kan krijgen van jou op een moment dat ze niet klaagt.
  • Luister aandachtig naar je kind. Misschien is er een echt probleem en neem je hem niet serieus.
  • Als je een ander kind hebt dat heel positief is ingesteld realiseer je dan dat er een groot gedeelte kan liggen aan het feit dat ieder zijn eigen plekje zoekt.
  • Soms helpt het om het met je kind eens te zijn en voor te stellen om gezamenlijk te strijden tegen de ‘vijand’. Vaak is het al genoeg dat je kind zich gesteund voelt.

Wat leren kinderen 
Kinderen leren dat het leven bestaat uit ups en downs, dat zij er zelf voor verantwoordelijk zijn hoe zij hun leven inrichten en zien. 
Ze leren dat het universum niet om hen draait.

Denk eraan
 Hoe meer jij je kind bekrachtigd, in plaats van dat je het probeert te ‘redden’ of belachelijk maakt, hoe gelukkiger jullie zullen zijn.
 Leef je eigen leven, deel je eigen tijd in, en wees duidelijk over wat je wilt doen voor je kind en met je kind. Verzeker je ervan dat je kind weet dat jij belangrijke dingen te doen hebt voor jezelf en anderen. Als je kind dit vervelend vindt is dat helemaal okay. Laat haar haar gevoelens voelen zonder het op te willen lossen en/of ze te willen veranderen.

Tips voor een negatief ingesteld kind
FacebookpinterestlinkedinmailFacebookpinterestlinkedinmail
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *